27 жовтня 2021

Ацетилсаліцилова кислота як найпоширеніший антитромботичний препарат

27 жовтня 2021

В жовтні відзначається Всесвітній день боротьби з тромбозом. Його мета – звернути увагу на небезпеку тромбозу, заохочувати людей відвідувати лікарів та не займатися самолікуванням. Тромбоз – це процес прижиттєвого утворення згустків крові на внутрішній поверхні стінки судин.

Загалом, серцево-судинні захворювання є причиною №1 смертності у світі та в Україні. В 2017 році від цього захворювання у світі померло 17,79 млн людей*. В Україні 59% чоловіків та 75% жінок помирають від серцево-судинних захворювань**.

Антиагрегантні (або антитромботичні ) препарати зменшують здатність клітин крові до склеювання і прилипання (адгезії) до стінок кровоносних судин. Застосовують їх для запобігання утворення розвитку післяопераційних тромбів, тромбоемболічних ускладнень при ішемічній хворобі серця та інфаркті міокарда, а також при інших захворюваннях з підвищеним ризиком тромбоутворення.

Ацетилсаліцилова кислота (АСК) є відомим представником антитромботичних препаратів. Препарат має як протизапальну, так і жарознижувальну дію. Крім того, ацетилсаліцилова кислота пригнічує агрегацію тромбоцитів і використовується для профілактики тромбоутворення та профілактики тромбозів.

Ще в 1966 році лікарі припускали, що ацетилсаліцилова кислота може використовуватись для лікування тромбозів. Після другої світової війни каліфорнійський лікар Лоуренс Крейвен звернув увагу на антитромботичні властивості ацетилсаліцилової кислоти.  А до 1956 року він систематизував дані 8 тисяч пацієнтів, які регулярно приймали АСК, і в яких припинились серцеві напади. На сьогодні АСК - один з найбільш широко відомих препаратів проти тромбозу.

Фармацевтична компанія «Дарниця» в жовтні 2021 року випустила на ринок новий препарат Кардіо-Дар®***, що містить у своєму складі ацетилсаліцилову кислоту в дозуванні 75 мг та 150 мг. Показання до приймання:

• гостра та хронічна ішемічна хвороба серця;
  • профілактика повторного тромбоутворення;
  • первинна профілактика тромбозів, серцево-судинних захворювань, таких як гострий коронарний синдром, у пацієнтів віком від 50 років, у яких наявні фактори ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи: артеріальна гіпертензія, гіперхолестеринемія, цукровий діабет, ожиріння (індекс маси тіла > 30), спадковий анамнез (інфаркт міокарда у віці до 55 років принаймні в одного з батьків або брата чи сестри).

Довідка.

ПрАТ Фармацевтична компанія "Дарниця" заснована в 1930 році та в цьому році святкує своє 91-річчя. З 1998 року “Дарниця” є лідером в Україні за обсягом виробництва ліків у натуральному виразі. Стратегічні напрямки розвитку портфеля - кардіологія, неврологія, розв’язання проблем болю. Протягом 2015-2020 років "Дарниця" випустила на ринок 50 фармацевтичних брендів.

* The Global Burden of Disease Study, 2017, адаптовано з https://ourworldindata.org/causes-of-death

** Timmis A, et al. // Eur Heart J. 2018 Feb 14;39(7):508-579.

*** Інструкція до медичного застосування лікарського засобу Кардіо-Дар®. Р.П. №UA/18901/01/01, №UA/18901/01/02. Відпускається за рецептом.

****Наведена вище інформація призначена виключно для розповсюдження у спеціалізованих виданнях призначених для медичних установ та лікарів, а також на конференціях та семінарах з медичної тематики.