17 листопада 2021

“Дарниця” є головним постачальником ліків для населення, – Шимків

17 листопада 2021

Фармацевтична компанія “Дарниця” утримує лідерські позиції на ринку лікарських засобів України*. Про це голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків розповів в інтерв’ю YouTube-каналу «Кар'єрист» Андрія Павлушина.

Під час розмови Дмитро Шимків наголосив, що “Дарниця” залишається орієнтованою на внутрішнього споживача. 95% її продукції потрапляє на полиці українських аптек або централізовано закуповується медичними установами.

За даними інфографічного довідника "Фармацевтика України", у 2020 році один українець в середньому вжив ліків на $96, що на $7 більше, ніж у 2019-му. Автори довідника кажуть: це досить значний темп зростання.

У 2020-му, якщо порівнювати з 2010-м, громадяни України стали купувати більше безрецептурних препаратів і, відповідно, менше тих, що відпускаються за рецептом. Найбільше купують ліки для системи травлення та метаболізму, серцево-судинної та нервової системи. Зокрема, до ТОП-5  найпопулярніших ліків в Україні за обсягом продажів у грошовому вираженні входить "Цитрамон", який виготовляє "Дарниця".

Стабільно високий попит стимулює компанію нарощувати обсяги виробництва, а також підвищувати ефективність виробничого процесу. За словами Шимківа, приблизно десята частина прибутку компанії йде на модернізацію виробничої інфраструктури, діджиталізацію та фармацевтичні дослідження. Наприклад, сьогодні 5-поверховий склад “Дарниці” обслуговують чотири роботи.

“1040 людей працюють в компанії “Дарниця”. У нас 177 брендів. Компанія має гарну динаміку зростання – двозначні цифри рік до року, – розповів Дмитро Шимків. – Цього року ми виводимо 21 новий препарат на ринок України”.

На цьому тлі фармкомпанія вже декілька років поспіль посідає перше місце за обсягом реалізації продукції в натуральному вираженні (14,6% ринку, тоді як у найближчих конкурентів – 8%) та утримує друге місце за часткою у грошовому вираженні.

Раніше Дмитро Шимків розповідав, що "Дарниця" як лідер фармацевтичного ринку* фокусується на розширенні доступності лікування ефективними та безпечними препаратами для якомога більшої кількості людей, а найбільш вразливі категорії компанія безкоштовно забезпечує медикаментами завдяки партнерству з недержавними організаціям

*в натуральному виразі, Фармдовідник України 2021, Top Lead